Cu originea in Asia, ceapa verde ar trebui sa nu lipseasca din bucatariile ce pun accent pe un stil alimentar sanatos. Ca si ceapa alba, ceapa verde ofera un gust aromat felurilor de mancare. Cu o aroma mai blanda decat a cepei albe, ceapa verde poate fi folosita cruda sau gatita in preparatele culinare preferate, fara a acoperi prin aroma sa gustul mancarii. Dincolo de gustul delicios, ceapa verde este incarcata cu substante nutritive de care corpul nostru are nevoie, astfel ca nu ar trebui sa lipseasca dintr-un plan de alimentatie sanatoasa.
Continut nutritional
Ceapa verde are un continut scazut de calorii. O ceasca de ceapa verde creste aportul de calorii cu doar 19, adica aproximativ 1% din cele 2000 de calorii ale unei diete standard. Majoritatea acestor calorii provin din carbohidrati, iar fiecare ceasca de ceapa verde contine 4 grame de carbohidrati, si 1.3 grame de fibre. Acesti carbohidrati ofera energia necesara corpului uman, iar fibrele sustin digestia sanatoasa. Contine doar cantitati mici de proteine si grasimi – mai putin de 1 gram din fiecare per portie.
Sustine sanatatea ochilor
Consumul de ceapa verde sustine sanatatea ochilor, prin continutul de caotenoide, inclusiv vitamina A, luteina si zeaxantina. Vitamina A joaca un rol important pentru o vedere sanatoasa, iar o cantitate insuficienta va afecta negativ vederea si va ingreuna vederea pe timp de noapte.
Luteina si zeaxantina lucreaza impreuna pentru a va mentine ochii sanatosi. Consumul acestora protejeaza sanatatea celulelor si lupta impotriva degenerarii maculare, conform Centrului MEdical al Universitatii din Maryland. Fiecare ceasca de ceapa verde contine 2840 u.i. si 609 micrograme de luteina si zeaxantina. Aceasta cantitate reprezinta 95% din cantitatea zilnica recomandata de vitamina A pentru barbati si intreaga doza zilnica pentru femei.
Oase sanatoase
Includeti ceapa verde in dieta si veti beneficia, de asemenea, de continutul de vitamine C si K. Acesti nutrienti ofera beneficii pentru sanatatea oaselor. Vitamina C ajuta la sintetizarea colagenului care mentine oasele si articulatiile puternice, iar vitamina K ajuta organismul sa utilizeze calciul necesar pentru mentinerea densitatii osoase. Vitamina K controleaza, de asemenea, coagularea sangelui, in timp ce vitamina C actioneaza ca un antioxidant si va protejeaza tesuturilor.
O portie de 1 ceasca de ceapa verde contine 111 micrograme de vitamina K, 89% din doza zilnica recomandata pentru barbati si intreaga doza zilnica recomandata pentru femei. Fiecare portie de ceapa verde se mandreste, de asemenea, cu 10 miligrame de vitamina C, 11% si 13% din doza zilnica recomandata pentru barbati si femei, respectiv.
Include mai multa ceapa in dieta ta
Adaugati ceapa verde la salatele preferate. Aroma ei se potriveste foarte bine cu un amestec de fasole neagra, porumb, quinoa, chifota, couscous de grau intreg, mango, jalapeno si cilantro proaspat. Cepele verzi sunt, de asemenea, ingrediente delicioase pentru sandwich-uri sau ca garnitura pentru supe. O alta varianta ar fi sa taiati ceapa in jumatati pe lungime, acoperiti-o cu ulei de masline si bagati-o la cuptor pana cand marginile se rumenesc. Poate fi gatita si taiata marunt si rumenita intr-un amestec de masline, usturoi tocat si zeama de lamaie.
Lasă un răspuns