Sympathique (Reteta mujdei)

Zbarrrr – Zbarrrr, imi vibreaza telefonul pe masa. Nevasta-mea. Ea aduce bani in casa. Eu, atmosfera! Nu ca ei i-ar place la nebunie sa mearga la serviciu. E normala la cap. In fine, ca ce fac, ca acuma pleaca si ea, ca daca sa ia ceva de pe jos. Ne dam cu parerea de cata hartie igienica, de detergent si alte prostii d-astea. Ajungem si la “despre papel”. Ar manca niste copane. Crocante. O rog sa mai ia si niste cartofi. “Nu, usturoi mai am. Nu mai lua. Bine. Ihi. Sunt si cartofi. Da, ii curat pana ajungi. M-apuc si de mujdei. Pa. Bine. Hai! Da, da. Bine. Te pup! Pa, pa, pa.”






 


Tre’ s-ma misc repede. Curat intai cartofii. Ii spal si-i las in apa, acoperiti. Sa nu se-nroseasca. O sun sa ia si doua beri. “de care?”, “nu conteaza” zic. “Ia si niste smantana”. “Hai ca mai am un pic, si ajung. Pa.”


Fierb oua. Iar doua. O sa fac din doua fierte si doua ne’. Curat usturoi. Jumatate de capatina, ca-i seara. Sa nu ne ia arsurile noaptea. Il si pisez rapid, de data asta in pisalogul de lemn. Nu stiu, asa am avut chef acum. E piulita din lemn misto, tare si cu un flader-ul deosebit ca desen si culoare. Nu-i de-aia de tei, de doi lei. Pornesc mujdeiul cu putin ulei. Incorporez, amestec si frec pret de vreo zece ture. Si tot asa. Nu pun foarte mult ulei. Cand o sa ajunga nevasta-mea, o sa pun si smantana. Aia e si ea destul de grasa. Deocamdata, mai pun niste lamaie, o jumatate, si un varf de mustar normal. Bag castronul la rece. Scot castravetele si ardeiul gras. Dupa baita, curat, iar baita, si pe tocator cu ele. Mi-aleg cutitul. Il trag pe pila. Tai intai fasii subtiri din amandoua legumele. Nu pun tot. La ochi. Pe urma, castravetele cam cat boaba de mazare fina si ardeiul foarte fin, cam cat bobul de orez. E nasol sa-i simti coaja. Suficient din partea lui culoare si aroma.


Ii descui. O salvez de sacose. Ma simt un pic vinovat, pentru ca iar a carat ea. Ne pupam. Ea lauda mirosul din casa. Scot castronul de la frigider si pun acolo, peste mujdeiul baza, castravetele, ardeiul si trei linguri de smantana. Amestec incet, cu grija, sa nu fac castravetele apa. Pun si niste patrunjel. Galbejit, tocat marunt-marunt. Bine ca nu se uscase. Putin... de parfum.
Se poate pune pe masa ori in castron la comun si se serveste fiecare, ori in castronele separate pentru fiecare. Mie imi place a doua varianta. Si pot sa-mi bag  si furculita cu carne sau cartofi acolo. Cat vreau.


Frumusetea acestui mujdei, sta in aromele usturoiului, ardeiului si patrunjelului care se succed, nu vin toate odata. In plus, castravetele este racoarea imediata dupa o bucatica de usturoi mai maricica. Secretul e sa-l faci atunci. Sa nu-l lasi sa odihneasca, ca se itrepatrund gusturile si aromele. Noi deja ne-am bagat ghearele in castron. Tragem cu paine si uitam de copane si cartofi. Dracu-i mai face, Doamne iarta-ma!


Suntem satui. Ne intindem. O mangai si-o pup. Noi ne pupam si dupa usturoi. A uitat sa ia bere. Discratite placute!



Citeste si:
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta Mujdei popular
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Papanasi prajiti
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta Salata orientala
   Papanasi fierti pentru bebe
   Gogosari murati (varianta caliti cu ardei capia)
   Carnati de casa din carne de porc cu usturoi
   Sandwich cald cu branzeturi si usturoi
   Gogosari murati (varianta opariti)
   Reteta Nuga alba cu miere
   Pinot Noir
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Crutoane cu usturoi la cuptor
   Salata de fasole pastai cu mujdei de usturoi
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Mujdei crema cu dovlecel
   Pastrav prajit cu mujdei de usturoi
   Hamsii prajite cu mujdei de usturoi
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Aluat frantuzesc


Link permanent:http://www.mujdei.ro/pardon-asta-seara-nu-ne-pupam/sympathique-reteta-mujdei-id134

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Souvlaki (Frigarui grecesti)


Spalam bucata de carne aleasa pentru frigaruile Souvlaki in jet apa rece, cat sa se duca resturile de oase sau aschiile ramase de pe butucul macelarului. (...) Aia o presaram la sfarsit, dupa ce frigem pe gratar frigaruile grecesti Souvlaki.


Gogosari murati (varianta caliti cu ardei capia)


Avantajul acestei retete de gogosari murati este ca se pot alatura ca garnitura fripturilor chiar si a doua zi. Mujdei.ro va doreste sarbatori imbelsugate, cu muraturi delicioase preparate dupa retete culinare din aceasta carte de bucate. Discratite placute!


Mici personaje bulevardiere - Sclifo, detalii


Dimensiunile minione si dotarile o recomanda ca accesoriu pentru nisa urbana de lux. Cotiera sub care mai mereu se regasesc posetute mici, roz, cu pietricele Swarowski, rujuri facute din caini de rasa scumpi sau din veverite, o fac greu accesibila.


Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)


O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!


Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc


Crenvurstii in aluat frantuzesc sunt "varianta in figuri si cu piruete" a hot dog-ului, ridicandu-l in rang de preparat gastronomic la curtea imparatesei Carte-de-Bucate.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*