Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)

Pe raftul din bucatarie, deasupra mesei, stau solnitele, pisalogul, uleiul si o cutie cu alte miroase. Soarele intra pe geam cu toate culorile trase-n aur. Pica mai mult pe miroase. Ce-om glojdi azi? Oboru’ aproape. Pestele-i acolo, in hala, eu aici, acasa. Cu ochii pe miroase. Pestele imi invadeaza mintea. Din mediu, se umfla, ia proportii si-mi inchipui un crap mare. Cam la cinci, sase kile. Asa ar fi bun. Dar pana la Obor? E prea cald! Mi-e lene. Pana-l curat, pana... Altceva. Imi miroase tare a peste. In minte. Daca iau de-ala oglinda, nu-i mult de curatat. Dar, pan’ la Obor. Soarele mai avanseaza si-si lasa lumina acum langa miroase. Pe usturoi. Pofta, ploaie, inundatie. Pe rand, toate pe mine. Imi zic “Pofta vine facand!”. Si ma urnesc. Dau jos de pe polita usturoiul si miroasele. Le insir pe masa. Le pipai cu privirea, masurandu-le cat ar fi din una, din alta. Intr-un pliculet, mai mult punguta decat plic, bobite de mustar. Iau o samanta de-asta intre degete. O invart. O strang. E tare! Asta s-o macina? Probabil. Sigur!... O merge inmuiat? In otet, ulei... Macerat. Mujdei cu otet – bleah!!! Dezertez spre frigider dupa o bere. Ar trebuii sa mai fie. Am. Mai e o sticla de bere neagra. Imi torn si beau. E buna, e rece. Dar, nu intra. Singur, niciodata! Zac in pofta cu berea catifelata langa mine. E o bere foarte buna. E corpolenta, plina. Si amara si dulceaga. Culoare? Superba! Parca ar fi peste prajit, cu aripioarele arse! Crocante! O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!

Iau un pahar de sticla, pun toate semintele de mustar. Cam vreo patru – cinci lingurite. Torn berea peste. Umplu paharul. Semintele danseaza innauntru ca in globurile de sticla de Craciun. Trimit la scaldat, alaturi de mustar, jumatate de ardei iute taiat in lung si curatat de seminte, o frunza de dafin, niste piper pisat si obligatoriu niste sare. Asta o sa ajute sa se-nmoaie. Amestec vartos cu o lingurita. Sorb spuma si-i pun deasupra o farfurioara mica, de cafea. Sa-l bag la rece? Il bag, ma-mbrac si ma duc la piata. E clar, m-am pornit!

In piata uriasa, furnicar. O fi vreo sarbatoare. Hala de peste! Omor. Cozi pe trei randuri, coate, pardon-uri, va rog-uri, da’ doamna aia era acolo? N-o lasa domne sa se bage, ce dracu... Ajung in dreptul bazinului. Ii arat harponistului pe care il vreau. Il alearga cu plasa. Ma stropeste. La fel si pe cei din jurul meu. Intr-un sfarsit il scoate. De cand l-am ochit si pana l-a scos i-au mai cazut niste solzi. Ma oftic. "Ei lasa ca nu-l insori. Cureti mai putin.", zice omul infasurat intr-o musama pe care prunele si perele desenate abia se mai inteleg din cauza vechimii si a stratului de solzi. Platesc si plec cu prada. Sa tot fi stat cam o ora-jumate. Nu mai vin aici. E plin de moftangii. Sau, poate ca-i sarbatoare. Dezlegare la peste. Daca-i voie peste, e voie si mujdei. Pe drum, mi-am aprins o tigara. Crapul era greu. Punga ce ajungea pana jos, la trotuar, imi cam taia degetele. Din cand in cand, crapalaul se mai zbatea in punga de plastic. Se zbatea tare. Aratam ca si cand plimbam un soricar lesa. La un moment dat s-a potolit. S-o fi lovit la cap de ceva. Am ajuns. Il scot din punga si-l vars in “ghiveta”. Imi miroase a balta. Lui ii miroase a libertate si-ncepe sa se zbata. Il privesc in ochiul stang si-l parasesc fara sa-i spun nimic.

Scot din paharul cu bere cateva seminte de mustar. Le-ncerc duritatea cu degetele, apoi cu dintii. Cu limba le sesizez aroma. Merg, sunt “al dente”. Fierb trei oua, le racesc, decojesc. Am pisat intre timp si jumatate de capatana de usturoi. Nu o capatana intreaga, pentru ca vreau sa se simta aroma mustarului. A prins ceva iuteala de la ardei si un parfum anume de la dafin. Nu le scurg prin sita. Le scot cu lingurita si accept de fiecare data, sa le ridic si cu cateva picaturi de zeama, ca bere nu-i mai poti spune. Pun “alicele de mustar” peste galbenusele fierte, mai pun doua galbenuse crude si amestec cu o lingura de lemn pana se sparg alea crude. Omogenizez. Acum asi bea un pahar de bere neagra. E cald. Si eu m-am incalzit. Las la rece si ma duc pana jos in fata scarii, la bourtiquerie.

Urc cu doua beri tuciurii. Sorb, incalzit, dintr-un pahar aburit de raceala ei. Scot “viitorul” din frigider si-l pun pe masa, sa se acomodeze cu temperatura camerei si cu prezenta mea. Sa ne imprietenim. Fac o vizita pestelui. Ii mai dau un robinet de apa pe ceafa-i groasa pentru al tine inca viu. Trebuie sa m-apuc de frecat. Pun putin ulei, incorporez, frec, iar pun putin ulei, iar incorporez si iar il frec. Si tot asa, spre final cu mana aproape intepenita pe lingura de lemn. Tre’ sa mi-o smulg cu stanga. Mujdeiul a devenit o pasta galbena. Storc putina portocala, putina lamaie si toc niste frunze de patrunjel. Asta-i. Am mancat pe rupte! Senzatia e misto, cand se sparg bobitele de mustar in dinti, parca tii o mitraliera-n gura! ...Pestele... in alta carte. Cred ca mergea mai bine cu prepelita ori lisita si-i spuneam vanatoresc – de la alicele alea de mustar! (Asta-i fara sex?)



Citeste si:
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Reteta Mujdei popular
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Salata orientala
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Papanasi prajiti
   Pastrav prajit cu mujdei de usturoi
   Hamsii prajite cu mujdei de usturoi
   Salata de fasole pastai cu mujdei de usturoi
   Crutoane cu usturoi la cuptor
   Carnati de casa din carne de porc cu usturoi
   Sandwich cald cu branzeturi si usturoi
   Mujdei crema cu dovlecel
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Aluat frantuzesc


Link permanent:http://www.mujdei.ro/pardon-asta-seara-nu-ne-pupam/mujdei-fara-nume-fara-nume-fara-numeeeee-reteta-mujdei-id74

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon


Cu mare grija scoatem preparatul din tava, taiem felii, si le montam calde pe farfurii, punand "mot desirat" din ceapa calita si buchet de morcov calit langa.


Reteta Gujoane din piept pui


Mai rar gasesti o carte de bucate in care sa intalnesti o reteta culinara cu numele asta ciudat, gujoane din piept de pui.


Saracia, sexul si energia free


activitatea sexuala a locuitorilor, va decide confortul termic al orasului


Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)


la intalnirea asta de amor puteam sa-l introducem cu succes si pe Mamaliga, mai cioban el dar... in fine, asta numai pentru cine accepta un menaj a trois intr-o reteta de mujdei


Chimen


Se poate asocia cu succes usturoiului iar la noi este folosit mai mult in patiserie. Este un condiment ce se regaseste mai mult in preparatele popoarelor germanice.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*