He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!

Domnule, cand intinzi o masa, cand ai musafiri pe care vrei tu sa-i incanti, sa-i tratezi cu cinste, cu fason, trebuie sa-ti lasi mintea sa se joace. O lasi sa zburde! Duca-se! Se va intoarce cu o sumedenie de franturi de imagini proaspete, cu parfumuri ametitoare, inchipuite si uneori nici  macar existente pentru tine. La inceput, nu vei putea ghicii prea multe, important e ca n-a venit cu mana goala si nici julita de prin gradini, de prin livezi, de pe stanci ori de pe coclauri: de prin Rai!

N-ai sa intelegi ce sa faci cu toate astea daca nu simti fericirea umplandu-te! Imbatandu-te! Tot ea saraca, asta mica, dupa atata alergatura si harjoana, ea, mintea ta in gandul ei, va da contur ideii, rezolvand colajul. Vezi? Tot intr-o joaca, zburdalnica!

Domnule, la mine, acum, a fost departe. Departe rau! Si s-a-ntors, un pic maura, mustind in jur cu zemuri si parfum de lamai galbene si lamai verzi. Mici, cu coaja subtire, curate pana la stralucire. Apuc-o si tu intr-o mana pe aia galbena si-n cealalta pe aia verde. Joaca-te acuma cu ele. Invarte-le-n palme, mangaie-le, strange-le un pic, doar cat sa-ti intre parfumul lor in  piele...- ca la amor!!! Cu ambele palme inspre sus, cu degetul aratator ajutat de cel mare le strangi incet sfarcurile ce-inteapa, inca pline de curaj, de tupeu, speranta ce le sta in implinirea unui mujdei gustos. Aproape ca te faci una cu ele. Mirosul, aroma, taria lor, te vor incanta si incita si te vor conduce usor, de mana (si de nas) spre izbanda. Spre o reteta noua. A ta si numai a ta. S-ar putea ca mai intai sa afli imaginea retetei sau s-ar putea sa-i afli mai intai gustul, textura sau, uneori, sa te intalnesti chiar cu toate astea odata.

Eu, acum, le-am lasat din mana, pe-un colt de masa, pe-un servet, sa se odihneasaca si sa-si  revina tragaind aer in piept, gafaind de atata munca. Le aud oftatul. Tu nu? Mie, imi miros palmele: una-mi miroase a galben, una a verde. Imbatator..., imi miroase bicolor!

Cu imaginea ceacara, purced: mai intai de toate, o pirueta si o reverenta. Imi acord cu larghete aplauze. Chem la rampa inca o data inspiratiile si, de data asta, doar mi-nchipui ca le mangai culorile, atingandu-ma doar de aromele ce le invaluie. Miinile: incordate, ca de scamator. Invit in scena, nelipsitul stagiunii, usturoiul. Ne dam mana, il ajut sa se urce pe rampa de lemn. O noua reverenta, de data asta in doi, tinandu-l in mana, strans. Cortina de primul act cade spre a ascunde crima ce va urma. Ea va precede arta.

Ma apas peste Fratia Catelandrilor sa-i deconspir sursa iutelii, strivind-o intre doua funduri de lemn. Urme ale crimei, hainele casante, le alung rapid din scena. Cateii goi ii trag in presa cu sita fina, deasupra a doua castroane nu foarte mari, in parti egale. In aer, arome andaluze lasa cand si cand loc danfului de usturoi. Cred ca s-au imprietenit. Cred ca danseaza. Peste usturoi, intr-un castron pun doua galbenuse crude, intr-unul doua fierte. Le incorporez si le frec in ulei. Cate-un varf de lingurita de mustar. Cate-o lingurita de smantana si un pic de sare. Le tot amestec, parca sa nu se mai vada deloc, ucisul.

Trebuie sa inceapa actul doi. Ma grabesc. Nu vreau sa ma surprinda cortina cu arma crimei in mana. Rad cojile de la lamai. Intr-un castron pun verde, intr-unul pun galben. Storc lamaie. Nu foarte mult dar, la fel: intr-unul verde si-n altul galben. Am doua mujdeiuri. Cel galben e galben. Cel verde, tot galben. In cel galben, o felie subtire de lamaie tocata scame si amestec. In cel verde toc o felie subtire de kiwi si am mare grija sa nu pun si seminte. Astea m-ar da de gol. Amestec si aici. Acum arata bine: galbenul e galben, verdele e verde. In galben nu mai pun nimic. In verde, marar tocat marunt-marunt. Incorporez agil. Iau boluri de sticla si pun in fiecare cate o lingura de galben. Verdele il pun deasupra cu lingurita si nu in acelasi loc. Cate doua, cate trei sau cate cinci guguloaie. Simetric. Se scufunda incet. Singure. In fiecare amestec cu altceva. Intr-unul cu o tepusa de frigarui, in altul cu coada unei lingurite, in altul cu altceva. Ideea e sa formez dare de verde in galben. Nu vreau sa arate la fel. Grosimi diferite imi ofera desene diferite. Un bol il decorez cu o crenguta de marar, unul cu o frunza de menta si-asa mai departe. Putina ordine si scena e iar gata de spectacol. Soneria anunta ca e timpul. Se ridica si cortina.

Asezati in fotolii, spectatorii remarca si admira cele doua andaluze ce plutesc in aer, a desfat. Invitati pe platoul central: cuburi de peste uscat, sarat. De pe sfoara. De la vant. Parfumul sau inunda si-l ascunde pe cel de usturoi. Nici urma de crima. He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!

Vin sec alb alaturi de vin alb sec si daca se poate cu putin vin sec. Alb. Neaparat.



Citeste si:
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Reteta Mujdei popular
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Crutoane cu usturoi la cuptor
   Sandwich cald cu branzeturi si usturoi
   Carnati de casa din carne de porc cu usturoi
   Hamsii prajite cu mujdei de usturoi
   Mujdei crema cu dovlecel
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Pastrav prajit cu mujdei de usturoi
   Salata de fasole pastai cu mujdei de usturoi


Link permanent:http://www.mujdei.ro/pardon-asta-seara-nu-ne-pupam/he-laaa-laaa-aaaau-andaluzo-a-green-please-id98

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Salata de pui si ciuperci


Cat fierbe carnea, curatam, spalam si tocam julliene ciupercile pe care le tragem in unt la foc iute. Punem ciupercile peste carnea de pui taiata cubulete.


Reteta Clatite cu carne tocata pane


Se pun pe foc in tigaia cu ulei incins, intorcandu-le cu grija pe ambele fete cu ajutorul a doua spatule. Se scot pe servet de hartie sa se scurga de ulei. Se pot servii calde, ca atare sau cu salate de legume.


Mici personaje bulevardiere - Sclifo, detalii


Dimensiunile minione si dotarile o recomanda ca accesoriu pentru nisa urbana de lux. Cotiera sub care mai mereu se regasesc posetute mici, roz, cu pietricele Swarowski, rujuri facute din caini de rasa scumpi sau din veverite, o fac greu accesibila.


Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)


O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!


Carnati de casa din carne de porc cu usturoi


Nu trebuie neaparat sa vina craciunul pentru a prepara reteta de carnati de casa din carne de porc cu usturoi. Oricand veti prepara carnati de casa, va fi sarbatoare culinara.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*