De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului

Din momentul in care Domnul a terminat de modelat Scroafa din coasta Porcului si pe cand din Mare Imparatia Sa acesta se pregatea sa lanseze spre pamanat aceasta specie de dobitoace, “brusc, subit si dintr-o data” a aparut nelinistea la om.

Pe atunci omenirea era doar “specie” si ea, impartita se pare doar in grupuri etnice neorganizate pe nationalitati. Prin urmare, grupurile fiind mai putin numeroase decat azi, nevoile tuturor limitandu-se doar la imperechere si la mancare, le-a fost relativ usor sa ajunga la un consens privind planul de dezvoltare si cercetare pe o perioada scurta de timp. Fara sa se contrazica prea mult prin limbajul semnelor, cu ochii pe porcii taman trimisi din ceruri sa se-ngrase pe pamant, au decis sa inventeze rapid cutitul de silex si sa transpuna “focul dorintelor carnale” in “foc pentru gatit”.

Deci, satisfactia dorintei de chiolhan intarzia pe fondul cresterii populatiei de porci. Prin aparitia lor cu rotunjimi rozalii, porcii insotiti de scroafe si purcei de lapte trezeau pofte nebanuite in mintile si stomacurile tuturor etniilor. Stomacurile oamenilor scoteau sunete prelungi la concurenta cu grohaitul porcilor. Chioraiturile si grohaielile au fost adoptate ca limbaj auxiliar limbajului semnelor. Astfel, comunicarea fiind imbunatatita, capii etniilor au ales mai intai un Alessi al vremii respective care a inventat cutitul de silex. Pe cand se desfasura ceremonia premergatoare lansarii cutitului in beregata porcului, isi mai facu aparitia de peste mari si campuri, un transpirat, un obosit... Printre gafaituri ce subliniau cu dramatism timpul, distanta si viteza cu care a alergat sa ajunga la ceremonie, descrise intregii adunari principiul focului. Adunarea intelese imediat succesiunea in care trebuiesc folosite cele doua inventii, purcesera la fapte si astfel infiripara progresul.

Cu greu se potolira din taieri si din fript porci. Satui si cu niste umflaturi imense pe corp, denumite mai tarziu “burti”, au adormit care pe unde. Putem spune ca a avut loc primul chiolhan al omenirii. Descoperirea desenelor rupestre din Galeriile de Arta incropite in pesteri de catre oameni, ne poate duce cu gandul ca se infiintasera deja asociatii si grupuri ale iubitorilor de chiolhan, si ca chiolhanul era in mare ascensiune printre activitatile preferate oamenilor. Altfel nu se explica dorinta de a vana si a manca mamuti. Cate doi, trei de-oadata!? Oau!!!....

De atunci tot in chiolhane... Dumnezeu sa ne ierte si sa ne-ajute la mai multe!
Inventatorii respectivi nu primira ceva in mod special pentru drepturile de autor. Cu mult mai tarziu dupa acest eveniment, cel cu focul a fost numit Prometeu, asa, ca reparatie morala.

Inainte de chiolhan, in intelesul sau de mai sus, fiind nevoiti sa manance mortaciuni imputite, oamenii se ajutau de tot felul de ierburi pentru a-si face mesele mai suportabile. Printre aceste ierburi trebuie sa fi fost si usturoiul, ca prea e bun! Deci, sa dam mujdeiului ce-i al usturoiului!



Citeste si:
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Papanasi prajiti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta Salata orientala
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Pinot Noir
   Reteta Mujdei popular
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Gujoane din piept pui
   Arpagic
   Ardei iute
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Frigarui din porc, vita, legume si fum
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Carnati de casa din carne de porc cu usturoi
   Friptura de porc cu garnitura de ciuperci umplute
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Aluat frantuzesc
   Boia de ardei
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Chiftelute marinate
   Ceapa
   Busuioc
   Reteta Bruschete simple
   Cafea
   Capere
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Cardamom
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa


Link permanent:http://www.mujdei.ro/editoriale/de-la-silex-foc-si-porc-la-civilizatia-chiolhanului-id61

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Chiftelute marinate


Eu prefer o varianta destul de clasica, facute din carne de porc in amestec cu carne de vita, asa ca o sa va prezint in carte de bucate aceasta varianta de chiftelute marinate. In functie de cat de grasa e carnea de porc o echilibrez cu mai multa sau mai putina carne de vita.


Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan


Se servesc la platou de branzeturi, cu masline si cu capere.


Aparenta disparitie a unui tort


La Cluj, Adrian Hadean si Anda Calinici si-au lasat imaginatia gustativa si estetica sa prinda forma unui tort, care sa joace sah cu papilele populatiei autohtone.


Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)


O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!


Poporul Bundy si... Mortiunea ma-sii!...


Pentru asta, poporul Bundy se inspira din istoria internationala, de pe la de mult apusele curti occidentale, populate pe atunci cu pitici ridicoli, cu demoiselle si capitani de osti raniti la cate-un ochi, ca scosi cu totii din "Cei trei muschetari".


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*