Reteta desert - Crema de zahar ars

Crema de zahar ars e un dulce apreciat de toata lumea indiferent de varsta. Preparat si servit acasa aduce prin mirosul sau o atmosfera de sarbatoare si de fericire. Se poate prepara pentru poftele propriei familii sau sau poate fi folosita ca arma impotriva vecinilor, provocand in ei pofte nebune si baliri abundente. Daca nu vreti sa vina la usa vecinii-prieteni cu apropouri de genul "buuuuunaaaaa, ce mai faci?", trebuie sa capitonati rosturile ferestrelor si ale usii de la intrare cu carpe imbibate in apa! Personal eu nu o fac si primesc pe oricine bate la usa.


Sa purcedem la dezmatul papilo gustativ prin deschiderea geamului de la bucatarie. Nu, nu este un gest de opulenta, credeti-ma.

12 oua,
1,5 litrii lapte,
300 gr zahar pt caramel,
300 gr zahar pt compozitie,
40 gr zahar vanilat,
1 praf de sare.

Intr-o cratita mare, larga si nu foarte inalta, de aproximativ 4 - 5 litrii, varsam 300 gr de zahar. Nu trebuie zahar farin. Il uniformizam ca strat in cratita si-l punem pe aragaz la un foc iute dar nici chiar ca la cazanele lui michiduta. Amestecam incet cu spatula de lemn, avand grija ca zaharul sa se topeasca cat mai uniform. Intai se vor forma niste cocoloase de zahar topit. Nu ne speriem si amestecam continuu. E timpul sa dam focul mai incet, spre molcom, cat sa transmita caldura soptit. Zaharul este gata pentru prepararea cremei de zahar ars, atunci cand este lichid, de culoare rosu-brun-maroniu, ca de chihlimbar si cand incepe clocotul sa formeze o spuma deasa, marunta. Deja scoate fum??? Opriti focul, e gata! Acum intelegeti de ce am deschis geamul? Ok, bravo.

Luam acum frumusel 2 manusi de bucatarie, ne adancim mainile in ele pana la coate, si ne tinem bine, bine de toartele cratitii. Cu foarte mare grija, fara sa varsam nici un strop, inclinand cratita, intindem strat uniform de zahar ars pe peretii cratitii pana sus, la un deget sub buza ei. Sa nu ne puna necuratul sa ne cada vre-o picatura pe noi ca face gaura, ustura, doare si facem "au" o buna perioada de timp! Cand, dupa invarteli "succesive si repetate", zaharul topit sub forma de lava incepe sa dea semne ca ar vrea sa ramana pe pereti si sa nu se mai scurga in mijlocul cratitei-crater, e semn ca putem sa ne oprim a o mai balanganii si o punem la racit in chiuveta cu apa rece sau la frigider daca vreti sa-l stricati. Operatia de mai sus, de balanganeala si invarteala a cratitii, nenumita inca "aterizarea unui OZN beat" poate dura intre 5 si 10 minute. Racitul ce urmeaza, aproximativ 15 minute.

Pana se raceste, dam drumul la cuptor sa se incinga. Foc potrivit.


Intr-un vas spargem 12 oua, punem peste ele covoras din alte 300 gr zahar si 40 gr de zahar vanilat si le luam la "batut-cu-telul" sau la "frecat-cu-telul" in functie de cine tine manerul si in functie de personajul din gandurile sale. Punem laptele peste oale batute si omogenizam cu acelasi tel, pana se dizolva zaharul. Stati linistiti, merge repede.

Scoatem cratita racita neaparat din chiuveta cu apa, o stergem cu stergarul si o umplem cu amestecul de mai innainte, facut din oua, zahar si lapte. Bagam cratitoaia in cuptor, si pentru 15 - 20 minute dam focul mai maricel, dupa care inca 20 - 30 minute lasam la foc mai mic dar nu moale.

Avem voie sa ne infigem in ea lingurile doar dupa ce s-a racit, altfel se va farama.

O papam rece de la frigider, incet ca sa nu ne cada greu la ficati si la stomace, cu frisca. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta Papanasi prajiti
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Mujdei popular
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata orientala
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Capere
   Cafea
   Busuioc
   Cardamom
   Ceapa
   Pinot Noir
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Boia de ardei
   Arpagic
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Creamy Iced Coffee
   Supa crema de varza cu usturoi
   Ardei iute
   Mujdei crema cu dovlecel
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Aluat frantuzesc


Link permanent:http://www.mujdei.ro/deserturi/reteta-desert-crema-de-zahar-ars-id64

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Salata de vinete coapte


In jeratec se sufla din cand in cand cu ochii bulbucati sau se face vant cu un carton, farfurie sau tava usoara, nu pentru a face sport sau febra musculara ci pentru a incuraja jaratecul sa patrunda vinetele.


Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez


Ciorba de pui cu zarzavat si galuste de orez e un preparat gastronomic dupa tehnici Taipanice inchipuite intr-o carte de bucate nemaivazuta!


Poporul Bundy si... Mortiunea ma-sii!...


Pentru asta, poporul Bundy se inspira din istoria internationala, de pe la de mult apusele curti occidentale, populate pe atunci cu pitici ridicoli, cu demoiselle si capitani de osti raniti la cate-un ochi, ca scosi cu totii din "Cei trei muschetari".


Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)


Isi ia o bucata, sareaza, rupe, savureaza si inghite. Cu un catel de usturoi. In loc de mujdei. E iute. Mai desface un catel de usturoi, musca.


Reteta Vinete la cuptor cu parmezan


Tragem la chei vinetele coapte la cuptor cu parmezan pe un platou sau direct in farfurii si presaram peste ele piper proaspat macinat.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*