Chili Top 20, conform Indicelui Scoville

Care este cel mai iute soi de chili? La ora actuala masurarea se face in laboratoare performante pe esantioane cantitative, pentru a compara soiuri diferite sau pe esantioane egale ale aceluiasi soi, dar cultivate in diferite zone. Totusi, fiecare chili este unic si cumparand cateva bucati, nu poti spune ca toti acei chili sunt la fel de iuti.


Puterea iutelii este data de cel putin 4 factori: soi, continut de capsicum, continut de apa si maturitatea respectivului chili. Mai mult ca sigur la iuteala unui chili contribuie si clima ce poate fi diferita de la an la an, influenta acesteia asupra solului, etc, asa ca topurile referitoare la chili sunt oarecum relative.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .


Cu toate acestea, in anul 1912 Wilbur Scoville a realizat un top al iutelii chili, un top ce este luat ca referinta chiar si in zilele noastre, cu toate ca au trecut aproape 100 de ani de la aparitia sa.


Cel mai iute chili din lume este... Naga Jolokiaaaaa!!!... aka Bhut Jolokia, aka Ghost Chili. Scorul sau Scoville sare deseori de 1.000.000. Este recunoscut in intraga lume ca fiind cel mai hot (iute) chili pepper. Este un hibrid cu originea in Bangladesh. Mai poate fi intalnit in cateva state indiene si anume Asam, Nagaland si Manipur. Naga Jolokia chili a este mentionat in Guiness World Records, ca fiind "world's hottest chili pepper", in comparatie cu Tabasco sauce, Naga Jolokia fiind de 401.5 ori mai iute!!!


Habanero - numele ii vine de la capitala cubaneza La Habana (eng. Havana). Are urmatoarele varietati: Red Savina Habanero cu scor Scoville cuprins intre 350.000 si 577.000, Chocolate Habanero cu scor Scoville 200.000 - 350.0000 si Orange Habanero cu scor Scoville intre 125.000 si 325.000. La ora actuala se cultiva Peninsula Yucatan, Belize, Panama, Costa Rica, Texas, Idaho si California, iar cei mai mari consumatori ai acestei varietati de chili sunt mexicanii.


Chili Top 20, conform Indicelui Scoville


Soi                                 Tara                             Indice Scoville


Naga Jolokia                   Bangladesh, India       1.000.000
Habanero                        Peninsula Yucatan         325.000
Jamaican Hot Pepper     Jamaica                          150.000
Thai Pepper                                                           100.000
Malagueta                                                                85.000
Pequin                                                                      75.000
Aji                                                                             50.000
Tabasco                                                                    40.000
Cayenne                                                                   35.000
Arbol                                                                         25.000
Serrano                                                                     20.000
Chipotle                                                                    10.000
Guajillo                                                                       5.000
Jalapeno                                                                     4.000
Pasilla                                                                         3.000
New Mexico                                                                 2.000
Ancho                                                                          2.000
Poblano                                                                       1.500
Anaheim                                                                      1.000
Peperoncini                                                                    500
Bell Pepper                                                                         0



Link permanent:http://www.mujdei.ro/condimente/chili-top-20-conform-indicelui-scoville-id139

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza


Cu o lingura punem intr-o parte peste ciuperci maioneza si in alta, smantana amestecata cu nucile pisate, din care am oprit cat un varf de lingurita pentru a presara pentru decor


Reteta Chipsuri de cartofi


Poate aceste chipsuri de cartofi, aceste snacksuri nu se integreaza chiar la categoria preparate culinare dar se gatesc si ele dupa niste retete iar copiilor le puteti spune ca si mine ca sunt preparate dupa o carte de bucate fermecata.


Retete de Concursuri cu arome de Laptop


Mai jos aveti doua retete de concursuri online cu grade de dificultate diametral opuse, in urma carora exista sanse (nu se stie cate) sa adulmecati din priviri un astfel de laptop, sa-i simtiti mirosul si sa-i incercati fragezimea tastelor direct de pe masa dumneavoastra.


Reteta Mujdei popular


un mujdei popular, clasic: dintr-o capatana de usturoi si niste sare grunjoasa, trase-n piulita pana la starea de pasta


Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)


Intr-un vas generos "batem" fasolea fiarta prin tehnici radicale: masina de tocat, mixer sau blender. Ca sa nu iasa un fel de chirpici o indoim cu apa de la fiert si cu ceva ulei. Sa iasa ca un pireu, ca o crema fina. Sa nu se mai simta cojile.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*