Ardei iute

In functie de gradul de iuteala ardeii iuti se impart in doua categorii paprika si chilli, prima denumire pentru cei mai slbi pana la mediu (pana la aprox. 4000 unitati Scoville) iar a doua denumire pentru cei foarte iuti, ce pot ajunge conform scalei Scoville la 20 mii.

Ardeiul iute este o planta ce creste in forma de tufa. Fructele produse, ardeii, pot fi si de forma rotunda dar cei mai cunoscuti sunt cei de forma alungita, forma acestora fiind si imaginea generala asociata de marea majoritate a oamenilor. Ardeii foarte iuti de dimensiuni mici poarta denumirea de "ochi de pasare".

Cromatic, se poate considera ca necopti sunt in tonuri de verde, iar in functie de soi cand se coc pot fi galbeni, portocalii sau rosii.

Aroma ardeilor iuti neajunsi la maturitate deplina este mai dura iar a celor copti este mai aromata.

Se consuma crud sau preparat, scopul nefiind de a bate recorduri de rezistenta la iuteala lor ci pentru ca acestia ajuta la evidentierea celorlalte ingrediente din mancare.

Tehnicile de consum si de pregatire a ardeilor iuti difera de la continent la continent si de la tara la tara, ca de altfel si preferintele pentru anumite soiuri mai blande sau mai iuti.

Astfel in America de Sud, loc din care a fost adus de catre Columb in Europa, in fiecare zona se cultiva soiuri diferite cu proprietati diferite ca gust si aroma. In aceste zone, pentru o mancare ce are in componenta ardei iute, se vrea scoaterea in evidenta a aromei acestora si nu a iutelii, ardeilor li se scot semintele si venele carnoase, preparatele inscriindu-se mai degraba intre cele iuti-condimentate nu la foarte iuti cum se intampla in Asia. Din China vine tehnica de maronire a ardeilor, acestia fiind trasi in grasime incinsa.

Cea mai iute specie de ardei iute este Tobasco dar gustul deosebit al sosului Tobasco se datoreaza nu ardeilor ci in maturarea sosului in butoaie de lemn.

Ardeii iuti se consuma cruzi, uscati, sub forma de pulbere individuala sau in amestec cu alte condimente sau ingrediente, murati sau gatiti.

Se pot creste ca hobby in gradina proprie si chiar in ghivece pe pervaz. Se pastreaza murati la borcane sau se pun pe sfoara la uscat.



Citeste si:
   Capere
   Cafea
   Cardamom
   Ceapa
   Boia de ardei
   Arpagic
   Busuioc
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Mujdei popular
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Pinot Noir
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta Salata orientala
   Reteta Papanasi prajiti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Piure de cartofi


Link permanent:http://www.mujdei.ro/condimente/ardei-iute-id10

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Ciorba de burta


Ciorba de burta se desavarseste in farfuria mare cat o carte de bucate biblica cu o lingura uriasa de smantana, cu piper macinat si cu un ardei iute macar piscator. Ciorba de burta este unul dintre multele preparate culinare aproape nelipsita dintr-o carte de bucate sau dintr-un meniu de restaurant romanesc.


Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa


Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa sunt gata de inclus intr-o carte de bucate printre alte retete culinare.


Malaiu din hreclama si behrea ce-am beut-o-n camp


Cu mintea dazbenatan threi,... Hic!... pa do pahrte hrupta da beata si palta, mahrinata pa aloocuhri ma chioneam cu Joe Bohrdehru-n inthr-o mana si cu alta tinandu-l de gat pa Gek Deniel sh-cun piciohr pa lada da behre... Hic!...Zbulshit!!!... sa ma conceptez asuphrindu-ma pa fondul cu malaielu, uleielu, pohrumbelu si cu faina threi bule... Hic!... un fel da hretea da mancahruhri... Hic!... tzahranesti panthru tahrgetahrea cocoanelor tzatzoase


Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)


Isi ia o bucata, sareaza, rupe, savureaza si inghite. Cu un catel de usturoi. In loc de mujdei. E iute. Mai desface un catel de usturoi, musca.


Mici personaje bulevardiere - Cordette, fisa tehnica


Dotarea standard mai prevede eleron pe buza superioara, spoiler in buza inferioara, airbaguri fata / spate pentru client. Motorul de 300 CP dispune de piercinguri pe grila fata iar mufa de aerisire de un set de belciuge, toata accesorizarea fiind placata cu goldean.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*