Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi

Ce sa mai, am pofta de niste paine de casa cu ceapa si cartofi dar nu facuta dupa o carte de bucate. Vreau dupa reteta mea. Poftesc la coaja groasa! Reteta asta de paine de casa nu e grea dar dureaza ceva din cauza fazelor premergatoare: fiertul cartofilor si calitul cepei. ...La mine pofta invinge lenea si incep dupa ce am toate ingredientele la indemana.


1 kg. faina,
40gr drojdie uscata,
400 ml lapte caldut,
200 ml apa calduta (de rezerva),
30 ml ulei caldut,
50 gr unt,
3 lingurite sare,
o lingurita zahr tos,
200 gr cartofi,
3 cepe medii,
1 ceasca de masline tocate,
1 ou,
seminte de floarea soarelui,
mac si sare grunjoasa.


Pun la fiert 3 cartofi in coaja, spalati bine, bine, bine si iar bine. Curat ceapa, o spal si o toc patratele cat unghia mica. Nu marunt. Vreau sa se mai vada ceva din ea dupa calire si integrare in paine. O pun la calit in tigaie. Sa nu se prajeasca ci doar sa se caleasca. La final sa nu fie alba necalita, sa nu fie maronie arsa ci sa fie aurie, sa fie imbietoare.

La foc mic incalzim laptele intr-un ibric. Dupa ce incalzim laptele, il punem intr-o cana si punem la foc apa. O varsam si pe ea in alta cana si in sfarsit, incalzim si uleiul.

Pregatim drojdia: varsam pliculetele de drojdie intr-o cana, punem o lingurita de sare, una de zahar si cativa stropi de lapte. Frecam ca la ness sa facem o crema. Punem in mod repetat lapte, omogenizand cu lingurita pana avem cana plina la jumatate.


Intr-un vas pofticios cu gura larga deschisa, cernem "kilu'" de faina. Tragem faina spre margini, aranjand de-un crater culinar. Turnam cana de drojdie cu lapte in mijloc si incepem sa amestecam cu doua degete, dand contur lichidului in asa fel incat sa atragem faina din imediata apropiere. Procedam asa pana ce obtinem o consistenta similara smantanii. Asta e maiaua. Acoperim cu un prosop curat si asezam vasul langa aragaz ferit de curent. Lasam maiaua la crescut aprox 30 minute.



Intre timp verificam cu o scobitoare de lemn cartofii. Daca s-au fiert deja, scurgem apa si ii lasam sa se raceasca cat sa-i cojim fara chinuri, dureri si "ouch!"-uri vaitatoare. Mai tragem cu ochiul la ceapa, mai amestecam cu lingura de lemn... Nu prea stam degeaba. E un fel de "proba de agilitate". Cand ceapa e aurie, o scoatem cu paleta din uleiul incins pe-o farfurie.

Curatam cartofii de coaja, si intr-o farfurie ii transformam intr-un piureu impreuna cu untul si un pic de lapte. Tinem farfuria pe aproape si ne apucam de facut aluatul de paine.

Luam vasul cu maiaua si faina, punem peste maia ceapa si maslinele si le integram, tragand si putina faina de pe peretii vasului. Omogenizam si itroducem in scena principala piureul de cartofi si uleiul caldut. Cel mai important de retinut este sa mestecam, omogenizam, framantam pana integram toata faina din vas. Nu este important sa consumam laptele si poate apa nu vom pune deloc. Aluatul pentru paine trebuie sa se poata forma usor bila moale fara crapaturi si fara sa se mai lipeasca de mana. De ce nu putem fi siguri cat lapte o sa consumam? Intai trebuie sa constientizam ca nu toate fainile de pe piata au acelasi grad de absorbtie si nu au acelasi grad de umezeala. Pe urma, ceapa poate am scos-o din tigaie cu ceva mai mult ulei iar cartofii si ei sunt de diferite feluri. Cei fainosi aduc aluatului un grad mai mare de umiditate. Deci, ingredientele umede din reteta vor contribuii la scaderea consumului de lapte sau apa. In fine, nu-i mare inginerie dar trebuie sa fim un pic atenti.

Biloiul il mai framantam pe masa presarata cu faina, pentru omogenizare, aprox 3-5 minute. Punem biloiu' inapoi in vas, acoperim iar cu prosopul si-l asezam langa aragaz la crescut, pana isi dubleaza volumul.

Se formeaza painea, se aseaza in tavi, ii crestam cruci sau o impletim inainte, o ungem cu ou batut, prasaram semintele si macul si o bagam la cuptor. La mine dureaza coptul intre 50 si 70 de minute, in functie de cat de incins am avut cuptorul. Dar neaparat sa-l incingeti inainte de a baga painea altfel poate sa dea inapoi.

Eu mai aplic o smecherie. Sub gratarul ce tine tavile cu paine asez o tava inalta de friptura plina cu apa. Operatia se numeste aburire si este necesara pentru luciul si elasticitatea cojii. Oricum, la un moment dat, spre final, ungem painea cu ou si din momentulo respectiv mai lasam painea la cuptor doar 5 minute.

Mujdei.ro iti ureaza retete culinare gustoase, pufoase si cojoase, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata de peste afumat
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata orientala
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Arpagic
   Boia de ardei
   Busuioc
   Ceapa
   Pinot Noir
   Ardei iute
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Cardamom
   Capere
   Cafea
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Papanasi prajiti
   Sympathique (Reteta mujdei)


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-paine-de-casa-cu-ceapa-si-cartofi-id100

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Pastrav prajit cu mujdei de usturoi


Pastravul prajit nu este vre-o complicaciune. Pentru prepararea retetei avem nevoie de cativa pastravi, faina pentru tavaleala, sare si ulei pentru prajit. Se servesc calzi cu mujdei de usturoi si cu mamaliga, pregatite in paralel. Absolut...


Sandwich cald cu branzeturi si usturoi


Sandwich-urile calde cu branzeturi si usturoi se prepara rapid si simplu iar rezultatul e la fel de aratos pe cat e de savuros. Gustul este mai implinit daca le preparam la gratar de lemne si/sau carbune.


De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului


Printre gafaituri ce subliniau cu dramatism timpul, distanta si viteza cu care a alergat sa ajunga la ceremonie, descrise intregii adunari principiul focului. Adunarea intelese imediat succesiunea in care trebuiesc folosite cele doua inventii, purcesera la fapte si astfel infiripara progresul.


He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!


Domnule, cand intinzi o masa, cand ai musafiri pe care vrei tu sa-i incanti, sa-i tratezi cu cinste, cu fason, trebuie sa-ti lasi mintea sa se joace. O lasi sa zburde! Duca-se! Asa a aparut reteta povestita He-laaa-laaa-aaaau, andaluzo! A Green, please!


Mici personaje bulevardiere - Cordette, fisa tehnica


Dotarea standard mai prevede eleron pe buza superioara, spoiler in buza inferioara, airbaguri fata / spate pentru client. Motorul de 300 CP dispune de piercinguri pe grila fata iar mufa de aerisire de un set de belciuge, toata accesorizarea fiind placata cu goldean.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*