Reteta Ciulama de pui cu ciuperci

Facem o supa de pui "chioara", adica fara galuste sau alte alea. Aripile de pui parlite, pigulite de tulei si spalate le punem intr-o oala generoasa la foc acoperit. Cand mai e un pic pana sa dea in fiert, dam focul mai mic si spumam cu spumiera sau cu o lingura, clatind "ustensila" intr-un vas cu apa rece tinut la indemana.

- 6 aripi de pui;
- 1/2 kg de ciuperci;
- 150 ml ulei;
- 3 - 4 linguri faina;
- 1 morcov;
- 1/2 albitura;
- 2 cepe;
- 10-15 boabe de piper;
- sare dupa gust.

Dupa spumare stergem la gura oala de mizerii cu un servet si punem peste pui morcovul, albitura si cepele. Toate intregi, doar crestate la capete ca sa fiarba repede. Ceapa putem sa nu o crestam sau daca da, facem o crestatura pe partea cu radacina si una opus acesteia, inspre coada dar niciuna dintre ele sa nu depaseasca diametrul mare. Altfel se desface ceapa si nu vrem sa pierdem timpul cu strecuratul mai tarziu! Punem piperul si ceva sare.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .

Dupa ce s-a facut supa, dam la o parte, scoatem din oala separat aripile si legumele si lasam zeama acoperita cu un polonic la indemana. Legumele nu ne vor trebui mai departe la ciulama asa ca putem face un pireu din ele pentru bebeu. Gustam de sare si o dregem dupa gust.

Ciupercile pot fi proaspete sau de la borcan. Champignon, Pleurotus sau de care or mai fi. Indiferent de care, acestea trebuiesc spalate bine la jet de apa linistit, mai ales sub fuste, pardon, sub palarii. Acolo se strange tarana, nisip, praf. Le tocam felii sau bucatele si le punem pe foc intr-o tigaie cu ulei incins. Lasam sa se caleasca un pic fara sa prinda vre-o culoare anume. Punem putina faina presarand-o amestecand mereu cu spatula. Punem unul, doua polonice de supa. Amestecam grabit ca sa omogenizam. Lasam sa fiarba un pic si cand vedem ca se leaga prea tare, mai punem supa, pe urma faina, pe urma iar supa si iar faina, pana cand consumam toata faina. In tot acest timp focul trebuie sa fie mic ca sa nu se prinda ciulamaua. Lasam sa fiarba si de fiecare data cand observam ca scade, mai punem supa cu polonicul. Repetam operatia pana cand terminam supa din oala.

Dupa ce am pus toata supa in cratita cu ciulama, putem pune si aripile de pui, dupa care mai lasam pe foc aproximativ 10 minute si oprim focul. Acoperim cu un capac. Nu stiu o carte de bucate in care sa nu se recaomande la ciulama de pui cu ciuperci, servirea unei mamaligi asezonata cu putin patrunjel tocat. Este o delicatesa. Discratite placute!


PS: in loc de aripi de pui puteam scrie aripi de pasare. Dar stiind ca aceasta carte de bucate este citita chiar si Africa, nu am facut acest lucru de teama creativitatii unora ce ar fi preparat supa de pasare din flamingi, albatrosi ori cine stie ce condori, pasari pe cale de disparitie, protejate prin lege si incomode oricarei oale dar apetisante imaginatiilor bogate. Ptiuuuu, preparate culinare din pasare!... Clar: ciulama de pui si nu ciulama de pasare! Bine ca mi-am controlat exprimarea.


Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si gustoase, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata de peste afumat
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Ciuperci pane umplute
   Friptura de porc cu garnitura de ciuperci umplute
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Salata orientala
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Papanasi prajiti
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Papanasi fierti pentru bebe
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Ardei iute
   Cafea
   Busuioc
   Capere
   Cardamom
   Ceapa
   Boia de ardei
   Arpagic
   Pinot Noir
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-ciulama-de-pui-cu-ciuperci-id6

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Ciorba de burta


Ciorba de burta se desavarseste in farfuria mare cat o carte de bucate biblica cu o lingura uriasa de smantana, cu piper macinat si cu un ardei iute macar piscator. Ciorba de burta este unul dintre multele preparate culinare aproape nelipsita dintr-o carte de bucate sau dintr-un meniu de restaurant romanesc.


Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)


Intr-un vas generos "batem" fasolea fiarta prin tehnici radicale: masina de tocat, mixer sau blender. Ca sa nu iasa un fel de chirpici o indoim cu apa de la fiert si cu ceva ulei. Sa iasa ca un pireu, ca o crema fina. Sa nu se mai simta cojile.


Mocka, Sclifo si Cordette - Revederea


Piateta centrala. Cordette indreptandu-se spre decapotata, pleoscaind darnic-larg tuturor niste ciunga. De dreapata intepenita spre lateral, de cotul in unghi de noua zeci si cu laba fleoshcaind aerul cu relaxarea ce ti-o da doar stabilitatea financiara, ii atarna o "gentuta" ce aduce cu o naveta de bere...


Reteta Mujdei popular


un mujdei popular, clasic: dintr-o capatana de usturoi si niste sare grunjoasa, trase-n piulita pana la starea de pasta


Absinthe Club


Peste ele turnati energizantul. Nu amestecati.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*