Reteta Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare e o urma fanariota, piperul din acest preparat culinar imi aduce aminte, nu stiu din ce cauza, de reteta prafului de pusca pentru flinte, de mustati subtiri si frunti incruntate de frigul intrat in oase, intr-o zi umeda cu vant taios.

Ingrediente pentru perisoare:
- 300 gr. carne de porc;
- 100 gr. carne de vita;
- 1-2 oua in functie de marime;
- 1 ceapa potrivita;
- 3 linguri rase de orez;
- 1/2 legatura patrunjel tocat.

Ingrediente pentru ciorba:
- 2 morcovi de marime potrivita;
- 2 radacini de pastarnac dar nu mai mari decat morcovii;
- 3-4 rosii decojite;
- 2 cepe potrivite;
- 1 ardei gras;
- 1 L bors de tarate;
- piper;
- sare;
- 1 legatura leustean tocat.

Optional se mai pot pune si o felie de telina si 2-3 catei de usturoi.

Se toaca marunt din hanger morcovii, pastarnacul, cepele si ardeiul si se pun la fiert intr-o oala larga inecata cu apa pana la jumatate, acoperita cu un capac, pe-un foc potrivit. Inca nu punem rosiile. Opreste sau macar intarzie fierberea celorlalte. Astea se pun mai tarziu, mai spre final.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .

Cat fierb legumele, intr-un vas suficient nu doar cat sa incapa ci cat sa avem loc sa si amestecam carnea si ceapa tocata, ouale si orezul spalat. Orezul trebuie si scurs mai innainte pentru ca perisoarele sa nu se desfaca in ciorba. Omogenizam compozitia si cu mainile formam bile, galusti, ghiulele sau cum vreti sa le ziceti pentru ca denumirea finala tot perisoare va fi. Mari cam cat dar nu cat, ba chiar mai mici dar nici mult mai decat o minge de pimpong. Acum, sa ma scuzati dar daca le faceti prea mari se duce dracu' tot alintul cuprins in termenul "perisoare"! Ia sa facem un exercitiu, inchideti ochii si spuneti cu voce tare "ciorba de perisoare, ciorba de perisoare, ciorba de...". Vizualizati cumva o farfurie de ciorba cu niste guguloaie mari sau cu unele mici? Deci, mici taticu', cum am mai spus, da?

Verificam legumele din oala sa fie fierte, dupa care punem borsul. Nu tot o data. Intai jumatate, gustam de acreala. Daca e foarte-foarte acra zeama, mai punem apa, daca mai suporta acreala mai completam cu bors. Sa fie zeama cam de doua degete sub buza oalei. Punem sare, amestecam si gustam. O lingurita jumatate, maxim doua la o oala de 4 litri sunt suficiente. Acoperim cu capacul si dupa ce da in fiert, verificam ca focul sa nu fie mare si zeama sa nu clocoteasca tare. Punem roata o serie de 8 pana la 10 perisoare in oala, una cate una, usor, cu grija, nu ca la bulgareala si neaparat fara sa faca "pleosc"! Asteptam sa se ridice la suprafata. Mai punem o serie de perisoare in oala precum primele si tot asa pana le punem pe toate.

Lasam sa fiarba la foc mic. Urmeaza "Operatiunea rosiile". Daca sunt rosii proaspete, le crestam usor cu un cutit o cruce opusa florii, coditei rosiei. Le oparim 1 minut in apa fiarta pe aragaz. Le scoatem, le dam un jet de apa rece si le cojim, scotandu-le si partea tare si lemnoasa le la coada. Le tocam patratele pe-un tocator, cam de 1 x 1 cm. Punem la fiert peste celelalte. Mai dureaza aproximativ 15 minute, timp in care spalam leusteanul bine de pamant si tarana, alegem frunzele sanatoase si nelovite dupa care le tocam marunt ca pentru rate. Daca au trecut cele 15 minute, punem leusteanul, acoperim si oprim focul. Ulei nu se mai pune, grasime fiind suficienta de la carne.

Dupa 10 - 15 minute leusteanul a parfumat numai bine ciorba de perisoare si se poate pune in farfurii. Se presara piper deasupra si se poate servi, basca si un ardei iute. Normal ca si paine!


Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si pline de parfum, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata orientala
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Papanasi prajiti
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Ardei iute
   Cafea
   Busuioc
   Capere
   Cardamom
   Ceapa
   Boia de ardei
   Arpagic
   Pinot Noir
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta desert - Crema de zahar ars


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-ciorba-de-perisoare-id4

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Ciorba de perisoare


Ciorba de perisoare e o urma fanariota, piperul din acest preparat culinar aduce aminte, nu stiu din ce cauza, de reteta prafului de pusca pentru flinte.


Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti


Finalitatea nu va fi mangaierea pe burta ci multumirile catre Dumnezeu.


Aparenta disparitie a unui tort


La Cluj, Adrian Hadean si Anda Calinici si-au lasat imaginatia gustativa si estetica sa prinda forma unui tort, care sa joace sah cu papilele populatiei autohtone.


Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)


O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!


Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza


infigem in maioneza sprijinit de maslina felia de castravete, precum placa de surf in nisip si plantam "cocotier" miniatural din patrunjel


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*