Reteta Ciorba de burta

Ciorba de burta este unul dintre multele preparate culinare aproape nelipsita dintr-o carte de bucate sau dintr-un meniu de restaurant romanesc. Cu toate ca nu e un preparat gastronomic cu origini romanesti se poate incadra la preparate traditionale pentru vechimea ce o are in bucataria romaneasca, pentru cat este de consumata si de indragita de catre noi.


Burta spalata bine, albita prin frecare cu malai si iar spalata se pune la fiert intr-o oala cu 4 litri apa impreuna cu osul de vita.
Nu se foloseste os de porc deoarece maduva acestuia va avea efecte devastatoare asupra culorii si limpezimii. O innegreste ca luata de Gaia...


Cantitati pentru o ciorba de burta mare:
- 1,5 kg burta de vita
- 1 os de vita de 300 – 400 gr (cu rotula ar fii ideal)
- 2 cepe intregi
- 2 morcovi intregi
- 1 pastarnac intregi
- 3-4 frunze de dafin
- 15-20 boabe piper negru
- sare
- 2 gogosari murati
- 2 galbenuse de oua
- 200 gr smantana
- 4 linguri otet

Daca se foloseste o oala subpresiune (consultati cu mare atentie manualul de utilizare si respectati recomandarile producatorului!), burta va fierbe intr-o ora de cand incepe sa suiere ca o sirena-n port iar daca se foloseste o oala normala, fierberea cu capacul pus poate dura o mare parte din ceea ce inseamna „vesnicie” si anume pana pe la 8 ore!
Oala subpresiune trebuie sa fiarba la foc mic ca sa nu existe riscul de explozie iar la oala normala, la cea clasica reglam focul in asa fel incat sa nu baltim aragazul.
Depresurizam oala conform indicatiilor producatorului, dam capacul la o parte si strecuram zeama intr-o oala normala.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .


Oala cu zeama o punem inapoi pe foc cu piperul, dafinul, morcovii si pastarnacul la foc potrivit. Cand osul si burta s-au racit suficient, fluieram melodios si prieteneste chemand cel mai bun prieten al omului si ii dam osul. Burta o mutam pe tocatorul de lemn si o taiem juliene.
Lungimea fasiilor sa nu fie mare pentru ca va fii incomod la mancat, la luat in lingura. O punem asa tocata in oala de pe foc.
Cand au fiert morcovii scoatem de acolo cu paleta: morcovii, pastarnacul, ceapa si dafinul.
Chiar si racite, nu stiu ce melodie sa fluierati pentru a face cainele sa le manance dar, ar fi bine ca atunci cand pregatim ciorba de burta sa tinem cont ca mai putem pregatii un alt fel de mancare la care sa folosim aceste legume fierte.

Intr-un castronel batem galbenusele de ou, punem smantana si otetul, le omogenizam si le turnam incet in oala de pe foc.
Tocam gogosarii juliene, ii punem si pe ei in oala si mai lasam sa fiarba 10 minute la foc mic.
Gata, nu-i asa ca n-a fost greu? Ciorba de burta se desavarseste in farfuria mare cat o carte de bucate biblica cu o lingura uriasa de smantana, cu piper macinat si cu un ardei iute macar piscator. Se serveste fierbinte.

Burta se gaseste proaspata la abatoare si macelarii si implica in prealabil o spalare minutioasa si indelungata.
In hipermarketuri o gasim in diferite variante: calup sau pretaiata juliene, congelata, prefiarta sau nu dar deja spalata in mare parte.
Daca optati sa cumparati burta prefiarta, trebuie sa stiti ca o sa terminati de facut ciorba in maxim 2 ore
dar cu o parte din gust pierdut de dumneavoastra si recuperat de preparator pentru conserve. Rea nu o sa iasa deloc dar nici cea mai buna ciorba de burta nu o sa mancati!


Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si delicioase, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata orientala
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Papanasi prajiti
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Ardei iute
   Cafea
   Busuioc
   Capere
   Cardamom
   Ceapa
   Boia de ardei
   Arpagic
   Pinot Noir
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta desert - Crema de zahar ars


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-ciorba-de-burta-id3

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Carnati de casa din carne de porc cu usturoi


Nu trebuie neaparat sa vina craciunul pentru a prepara reteta de carnati de casa din carne de porc cu usturoi. Oricand veti prepara carnati de casa, va fi sarbatoare culinara.


Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui


Intr-un vas in care vom face amestecul punem ficateii, untul, boiaua dulce si cea iute, un praf de sare si unul de piper si zdrobim cu furculita pana iese un pasta fina.


Mocka, Sclifo si Cordette - Revederea


Piateta centrala. Cordette indreptandu-se spre decapotata, pleoscaind darnic-larg tuturor niste ciunga. De dreapata intepenita spre lateral, de cotul in unghi de noua zeci si cu laba fleoshcaind aerul cu relaxarea ce ti-o da doar stabilitatea financiara, ii atarna o "gentuta" ce aduce cu o naveta de bere...


Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)


la intalnirea asta de amor puteam sa-l introducem cu succes si pe Mamaliga, mai cioban el dar... in fine, asta numai pentru cine accepta un menaj a trois intr-o reteta de mujdei


Reteta Pasta de hamsii cu usturoi


Pasta de hamsii cu usturoi se serveste cu crutoane cu usturoi la cuptor. Punem in vasul din care urmeaza sa servim si ornam cu frunze intregi de patrunjel. Discratite placute!


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*