Reteta Chipsuri de cartofi

Zi de toamna cu cer in tente plumburii, bacoviene. Nor jos, plat, de culoare vie sta la panda sa ploua daca Doamne fereste am calca afara. Copiii abea treziti din somnul de dupa-amiaza, pentru ei un somn obligatoriu atat de frumusete cat si de sanatate, pricep ca e de stat in casa, de frecat dvd-urile si de numarat cartile de joc. Cand e activitate de-asta statuta au chef de "shiuc" si de rontaiala asa ca nu astept sa ceara. Imi trag un coif de-al lor pe cap, care ma ciupeste inevitabil sub barba cu elasticul, si le invadez spatiul sufland in muzicuta (trompeta nu le-am luat), anuntand:
"- Meniu deeeee ploaaaaieeeee: chipsuri crocante de cartofi, sarate cu branza rasa pt pofticiosi sau cu aroma de boia dulce pentru cine vrea sa-si coloreze degetele. ...Dintr-o carte de bucate fermecataaaa!"
"Daaaaa! daaaaa, uraaaaaa!"-urile au fost suficient de puternice cat sa convinga si oamenii din blocurile vecine ca in casa e fericire.

- 4-5 cartofi de marime medie, un pic plati;
- 1 lingura de ulei pentru uns feliile de cartofi;
- 50 gr telemea, daca e uscata e si mai bine;
- sare;
- boia dulce sau iute, in functie de cine le mananca.

Au topait in jurul meu cat am curatat cartofii. Le-am aratat si le-am explicat dupa aceea cat de bine trebuie sa-i spalam si am inceput sa-i tai. Le-am povestit despre variantele care sunt pentru taiat felii subtiri:
1 - razatoare minune,
2 - cutitul cu lama lata,
3 - curatitorul de cartofi.
Razatoare minune nu avem, cutitul cu lama lata e periculos si incet, asa ca ramanem cu varianta a 3-a. Feliile de cartofi sunt subtiri, translucide.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .

Le pun intr-un castron cu 1 lingura de ulei si le amestec cu mana ca sa se dezlipeasca si sa nu se mai poata lipii la loc.
De prajit avem si aici 2 variante: friteusa sau tigaie. In friteusa se consuma mult ulei, intre 1,5 si 2 L, in tigaie cam 0.3 - 0.4 L, asa ca aleg varianta tigaie, eu curatind 4 cartofi (aprox 350 - 400 gr) de dimensiuni medii si un pic turtiti, cat sa nu depaseasca latimea lamei curatitorului de cartofi.

Pun uleiul in tigaie, pe aragaz, la foc iute, sa se incinga. Probez dupa aprox 2 min. cu o felie de cartof, si daca sfaraie tare si "face spume", clocoteste imediat, in jurul feliei inseamna ca e gata sa rumeneasca prima portie. Pun o mana de felii, cat un cartof. Ii separ cu spatula, astfel incat uleiul incins sa fie in contact cu ambele fete ale feliilor de cartofi. Nu las nici unul rasucit sau indoit! Intorc cu paleta dupa aprox 1 - 1,5 min, mai las cam tot atat si pe partea asta si scot in sita de scurs (este o sita din sarma, cu ochiuri mari, de la friteusa).

Repet operatia pana termin tot de prajit. cand termin, separ in doua castroane, peste unul punand branza rasa marunt si peste altul sare si boia dulce.

Branza e bn sa fie uscata, sa fie tare, pentru asta eu tin o felie de telemea in frigider pe o farfurie ne impachetata si ne acoperita. O felie cu grosimea de 1 deget incepe sa se usuce si sa se intareasca in 2-3 zile iar dupa o saptamana e ideala pentru asa ceva.

Stiu ca aceste chipsuri de cartofi, aceste snacksuri nu se integreaza chiar la categoria preparate culinare dar daca-s de mancare si se fac in bucatarie... Copiii mei vor des chipsuri / snacksuri d-astea dar este suficient o data pe saptamana sau chiar la doua saptamani. Mai sunt si alte rontaieli, fiecare cu avantajele lor dar chipsurile de cartofi crocante, preparat culinar rapid si simplu, cu sare, cu branza rasa, este o reteta plina de condimente dedicata pofticiosilor.


Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si crocante, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Piept de porc la gratar si cartofi frantuzesti
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Salata orientala
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Papanasi prajiti
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Sympathique (Reteta mujdei)
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Ardei iute
   Cafea
   Busuioc
   Capere
   Cardamom
   Ceapa
   Boia de ardei
   Arpagic
   Pinot Noir
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Reteta desert - Crema de zahar ars


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-chipsuri-de-cartofi-id2

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Gogosari murati (varianta opariti)


Cand borcanele sunt pline cu viitorii gogosari murati, sub gatul borcanului "construim un stavilar" din crengute si frunze de visin, crengutele trebuind sa fie de lungime egala cu diametrul borcanului. Mujdei.ro va ureaza mese sarbatoresti imbelsugate si pline de savoare, pregatite dupa retetele culinare din aceasta carte de bucate. Discratite placute!


Reteta Bruschete simple


Categoria gustari intr-o carte de bucate are printre multele retete rapide preferate, bruschetele. Eu prefer bruschete simple unui hamburger.


Mocka, Sclifo si Cordette - Revederea


Piateta centrala. Cordette indreptandu-se spre decapotata, pleoscaind darnic-larg tuturor niste ciunga. De dreapata intepenita spre lateral, de cotul in unghi de noua zeci si cu laba fleoshcaind aerul cu relaxarea ce ti-o da doar stabilitatea financiara, ii atarna o "gentuta" ce aduce cu o naveta de bere...


Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)


Isi ia o bucata, sareaza, rupe, savureaza si inghite. Cu un catel de usturoi. In loc de mujdei. E iute. Mai desface un catel de usturoi, musca.


Turcismul romanesc


In traducere libera titlul Turcismul romanesc s-ar traduce cam asa: Uniunea Europeana este de acord sa dea o gashca de bani unei trupe de blonde romanesti, care sa gaseasca un motiv de a transfera banii unui grup de spanioli fara disponibilitate creativa, pentru a dezvolta turismul turcesc, turci adevarati cu turism oricum performant. Oare, sa fie de fapt modul de plata a unui bir restant de pe vremea lui Stefan cel Mare?


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*