Reteta Chiftelute prajite (carne amestec)

Pentru un castron cu varf de chiftelute prajite, aceasta reteta culinara are la baza 1 kg de carne tocata amestec:

700 gr carne porc nu foarte grasa,
300 gr carne de vita,
2 oua mari sau 3 mici,
2 cepe potrivite,
1 legatura de marar verde tocat,
1 lingurita de sare o lingurita de piper macinat.
Pentru prajit mai trebuiesc
200 – 250 gr de faina si cam tot atata ulei.

Se fac in compozitii variate. Eu prefer o varianta destul de clasica, facute din carne de porc in amestec cu carne de vita. In functie de cat de grasa e carnea de porc o echilibrez cu mai multa sau mai putina carne de vita. De obicei, la o cantitate totala de 1 kg, 30 % este carne de vita. Dar daca nu am la indemana decat carne de porc grasa, atunci proportia de carne de vita ajunge pana la 50% din cantitatea totala.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .

Carnea se amesteca cu toate celelalte ingrediente pana la omogenizare. Personal recomand ca cea mai mica masura de sita pentru tocat sa fie nr.8. Daca e tocata prea marunt, chiftelele nu vor avea o textura cu personalitate, tinand cont ca in timpul framantarii compozitiei carnea se mai farama.

Chiftelele se formeaza cu mainile umezite in apa rece, asa ca in timpul acestei operatiuni tineti langa voi un vas adanc cu apa.Daca se fac mici pentru a fi servite pentru a merge berea sau vinul, masura pentru o chifteluta ar fi de o lingurita generoasa, cu varf si se fac rotunde. Rezultatul final va fi „chifteluta-de-o-imbucatura” caracterizata in principal de crusta si de o viteza nebanuita de a disparea din platou.
Daca se fac, in schimb, pentru a fii satioase, masura ar fii de o lingura si numele purtat va fii de „chiftea”.

Indiferent ca vorbim de „chifteluta-de-o-imbucatura” sau de „chiftea”, acestea se formeaza rotunde. Se tavalesc prin faina, intr-o farfurie adanca, pana par bulgari de zapada prin care se mai ghiceste un pic culoarea carnii si a mararului. „Chifteluta-de-o-imbucatura” se prajeste in ulei incins ca atare, rotunda, iar „Chifteaua” se prajeste turtita, dupa ce i se aplica o palmuiala usoara in stil „provocare la duel”: jap, jap, jap! Merge si fara semnul exclamarii.
Se prajesc pana la rumenirea uniforma pe intreaga suprafata.

Cu mustar clasic si vin alb risti sa uiti de frana. Mujdei.ro iti ureaza retete culinare reusite si carnoase, preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Reteta Salata de ciuperci cu nuca si maioneza
   Reteta Salata de cruditati cu maioneza
   Reteta Aluat frantuzesc
   Reteta Salata de hamsii
   Reteta Salata de ardei copti
   Reteta Salata cu paste, sunca si maioneza
   Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval
   Reteta Rulada mozaic din carne de porc si bacon
   Reteta Salata Caesar
   Reteta Salata Caprese
   Reteta Salata de peste afumat
   Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar
   Mujdei frecat cu ulei si zeama de lamaie
   Reteta Ardei grasi umpluti post modernisti
   Reteta Salata de fasole cu ton
   Reteta Vinete la cuptor cu parmezan
   Reteta Paine de casa cu ceapa si cartofi
   Reteta Fasole batuta - Meniu de aer(e) liber(e)
   Reteta Salata de pui si ciuperci
   Reteta Salata de vinete coapte
   Reteta Salata orientala
   Reteta Piure de cartofi
   Reteta Salata de fasole rosie
   Reteta Crenvursti in aluat frantuzesc
   Reteta Antricoate de porc la gratar pitite sub ceapa
   Reteta Bruschete cu legume
   Reteta Bruschete simple
   Reteta Parjoale - Chiftelute prajite moldovenesti
   Reteta Ciulama de pui cu ciuperci
   Reteta Chipsuri de cartofi
   Reteta Ciorba de burta
   Reteta Ciorba de perisoare
   Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez
   Reteta Cascaval pane cu sunca si bere neagra
   Reteta Gujoane din piept pui
   Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan
   Reteta Clatite cu sunci, ciuperci si parmezan
   Reteta Clatite cu carne tocata la cuptor
   Reteta Chiftelute marinate
   Reteta Crema tartinabila cu ficat de pui
   Reteta Clatite cu carne tocata pane
   Reteta Ciocanele de pui cu miere si susan
   Reteta Ciuperci umplute la gratar
   Reteta Crema tartinabila cu masline si gogosar
   Reteta Clatite cu ficat, creier si brocoli
   Arpagic
   Boia de ardei
   Busuioc
   Cardamom
   Pinot Noir
   Ardei iute
   De la silex, foc si porc la civilizatia chiolhanului
   Ceapa
   Capere
   Cafea
   Reteta desert - Mere coapte in aluat frantuzesc
   Reteta desert - Crema de zahar ars
   Reteta Mujdei popular
   Giselle Bucle rupe tacerea (Reteta mujdei)
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Papanasi fierti pentru bebe
   Reteta Chec cu mere proaspete
   Reteta Papanasi prajiti
   Sympathique (Reteta mujdei)


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/reteta-chiftelute-prajite-carne-amestec-id22

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Salata de ardei copti


alaturata salatei de vinete coapte rezultatul este definirea culmii apocaliptice pentru papilele gustative


Reteta Salata de fasole cu ton


Pentru aceasta reteta fasolea se spala cu apa calduta, se scurge si se amesteca cu tonul scurs de ulei. Se adauga ceapa taiata julienne (solzisori) si maioneza, apoi se amesteca usor sa nu se zdrobeasca boabele de fasole.


Aparenta disparitie a unui tort


La Cluj, Adrian Hadean si Anda Calinici si-au lasat imaginatia gustativa si estetica sa prinda forma unui tort, care sa joace sah cu papilele populatiei autohtone.


Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)


Isi ia o bucata, sareaza, rupe, savureaza si inghite. Cu un catel de usturoi. In loc de mujdei. E iute. Mai desface un catel de usturoi, musca.


Reteta Salata de pui cu morcovi, telina si mar


Se scoate maioneza de la frigider, se pune cu lingura peste amestec, se presara patrunjel tocat marunt, un praf de piper si se aseaza mot rosia Cherry intreaga.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*