Pogacele cu mac cu vraji si urlete de zmeu zburat

Reteta de pogacele cu mac o fac uneori pentru copiii mei in loc de painea de la micul dejun sau pentru seara. Le mananca goale sau sandwichuri cu ceai sau cu lapte. Ce le ramane lor radem noi cu bere.

Ingrediente:
900 gr faina pt aluat,
100 gr faina ca rezerva si pt tapetat tava ori masa de lucru,
2-3 lingurite unt pentru tapetat tava sau ulei,
40 gr drojdie de bere,
250 - 300 ml lapte cald,
3 linguri ulei,
2 lingurite de sare,
1/2 lingurita zahar,
1 ou pentru uns,
mac si sare grunjoasa de presarat.

Fainii cernute si pusa intr-un vas larg ii facem gropita in mijloc. Turnam in gropita 50 ml lapte in care am dizolvat bine drojdia de bere, o lingurita de sare si una de zahar. Tragand de pe mal putina faina in laptele drojdier, amestecam lenes pana obtinem o chestie numita maia, consistenta fiind ca mamaliga moale. Lasam la crescut 15 - 20 minute nu inainte de a acoperii vasul cu un stergar curat si facand cu mainile gesturi vrajitoresti bolborisite, spre uimirea copiilor. Doar finalul vrajii trebuie sa fie clar pentru urechiusele lor: Cresti!

Dupa ce au trecut minutele de ragaz pentru maia si dupa ce avem mintile zdrente, varza, vraiste... de atata tocat la cap cu intrebari de genul "Cand cheshte?", "E gata?" ori "Chit de marie o sa chiasca? ...marie, marie?...", in fine, dupa asta rostim "Abracadabra...", descoperim vasul si "Woooowwww!". Copiii vor considera ca e bine in functie de cat de veseli veti spune Wow!, deci grija mare. Ii alungati la joaca, si in vas peste maia punem uleiul caldut, a doua lingurita de sare si amestecam cu faina. Turnam lapte caldut cate un pic si framantam pana cand aluatul este usor modelabil si nelipicios. Chemam iar copiii, le dam aluatul de pogacele in manute sa-l simta, sa-l miroasa, sa-l guste, sa-i faca ochisori si gurita cu degetelele. Acum e randul lor sa rosteasca vraja:
"Linie, linie, punct si punct,
Linie, linie si-un rotund,
Linie, linie si-o burtica
Uite mutra lui Costicaaaaaa!"

Bravooo si acoperim cu stergarul alb fara de care nu va creste!!! asa le spun eu lor, altfel n-o sa lase coca in pace si lui Costica or sa-i mai apara cateva gauri in cap. Lasam alte 20 - 30 minute la caldurica si nu in curent.

La descoperirea aluatului de pogacele ii chemam normal iar pe ghiauri. De data asta va fi randul lor sa strige sincer "Woooooow!" pt ca scafarlia lui Costica e atat de obeza ca nu-i mai distingi moaca!
Rupem mingiute de tenis, intindem foi de 1 cm grosime si taiem cu forme de biscuiti. Le punem in tava tapetata cu unt si cu faina, ungem cu ou batut, presaram sarea si mai apoi macul. Bagam in cuptorul preincalzit 30 minute, timp in care iar ne luptam vitejeste cu mirosul din casa ce naste valul de intrebari "Chind e gata? ...Mai eeeee?" sau "Io viau acumaaaaa!".


Le scoatem in castron si ingradim masa cu sarma ghimpata pana se racesc, nu de alta dar se frig copiii la manute. Cat ei isi manifesta foamea cu "Asi manaca carne de zmeu!" taiem salamuri, sunci, branza, rosiile si ii mintim cu nerusinare ca sunt din traista zmeului ce l-am prins aseara pe la geamul nostru. Zmeul a zburat urland de mama focului si de frica noastra, ca vantul si ca gandul, la fel de repede cum s-au racit acum si pogacelele noastre.

Mujdei.ro va doreste copturi crescute si incantatoare, pregatite dupa retete culinare din aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/pogacele-cu-mac-cu-vraji-si-urlete-de-zmeu-zburat-id116

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Piure de cartofi


Rezultatul va fi total diferit de cel facut la mixer sau blender – cu ele nu o sa reusiti sa faceti decat un adevarat clei de cartofi.


Supa crema de varza cu usturoi


Intr-o oala punem spatele de gaina la fiert cu 2 litrii de apa, impreuna cu morcovul, albitura, ceapa (toate legumele intregi) si o lingurita de sare. Pana sa dea in clocot spumam bine pentru a avea o supa limpede. Fierbem la foc potrivit pana scade lichidul la jumatate la jumatate. Punem orezul spalat, amestecam sa nu se lipeasca si mai lasam la fiert aproximativ 15 - 20 minute in functie de calitatea sa si de instructiunile producatorului.


Propuneri sigla pentru Adi Hadean


La mai bine de 10 zile de la finalizarea concursului initiat de Adi Hadean, m-am trezit si eu sa-i trimit acestuia trei propuneri pentru sigla.


Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)


Isi ia o bucata, sareaza, rupe, savureaza si inghite. Cu un catel de usturoi. In loc de mujdei. E iute. Mai desface un catel de usturoi, musca.


Papanasi fierti pentru bebe


Papanasii se pun la fiert in apa clocotita putin sarata si se fierb pana se ridica deasupra si inca 5 minute dupa ce s-au ridicat.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*