Gogosari murati (varianta opariti)

Pentru fiecare kg de gogosari avem nevoie de
100 gr zahar (sau 50 gr zahar si 50 gr miere),
100 ml otet,
1 lingura rasa de sare grunjoasa,
1 bucata de hrean cat degetul mic,
1 catel de usturoi,
10 boabe de piper,
1/2 lingurita de boabe de mustar,
1 frunza de dafin,
3 frunze de visin,
500 ml apa
si inca cateva crengute de visin cu tot cu frunze.


Punem la fiert sub capac apa, otetul, sarea, zaharul, piperul, boabele de mustar si frunzele de dafin. Daca ati ales varianta cu miere, aceasta nu trebuie pusa la fiert. Aceasta se pune in amestecul de mai sus, dupa ce ati oprit focul si dupa ce se linisteste un pic fiertura.

Pana dau in clocot toate condimentele ne ocupam de gogosari. Ii spalam, taiem fiecare gogosar in patru, scuturam de seminte, spalam iar si ii punem la scurs. Cand feliile de gogosari pentru murat s-au scurs de apa, ii asezam in borcane de sticla curate. Ii asezam cat mai inghesuiti, fara sa-i presam cu forta. Printre ei punem hreanul, usturoiul si frunzele de visin. Cand borcanele sunt pline cu viitorii gogosari murati, sub gatul borcanului "construim un stavilar" din crengute si frunze de visin, crengutele trebuind sa fie de lungime egala cu diametrul borcanului. Acum, pentru ca borcanele cu gogosari pentru murat sa fie gata, sa-si primeasca botezul oparit, mai trebuie sa asezam sub fiecare borcan cate 4 cutite de masa din metal. Acestea vor prelua caldura opariturii si scade riscul de crapare sau spargere a borcanelor de sticla in care o sa avem gogosarii murati. Cutitele le asezam astfel: cu lamele sub borcane si manerele in afara.

Fiertura Condimentelor, aceasta organizatie secreta ce va cotrola formarea gustului gogosarilor murati, este gata sa primeasca in randurile sale mierea, ca echilibru pentru impactul dur ce-l lasa otetul simturilor noastre.Amestecam pentru omogenizare, scoatem frunzele de dafin, pentru ca nu le vom pune in borcane si turnam zeama peste gogosari cu ajutorul unui polonic. Turnarea se face incet, pe gogosari nu direct pe sticla borcanelor, pentru a nu spargeborcanele din cauza diferentei de temperatura intre cele doua. Punem zeama pana peste crengutele de visin.

Se lasa peste noapte acoperite doar cu niste farfurii, deoarece zeama va mai gasi locuri pe unde sa intre pana dimineata si va trebuii sa mai completam tot cu aceiasi fiertura, inainte de legare. In caz ca trebuie sa mai completam si nu mai avem fiertura, mai preparam inca 1 - 2 litri si turnam tot fierbinte. Borcanele se acopera cu celofan dublu si se leaga strans cu sfoara. Sunt gata de savurat langa preparate din carne fripte sau la tava dupa trei - patru saptamani.
Mujdei.ro va ureaza mese sarbatoresti imbelsugate si pline de savoare, pregatite dupa retetele culinare din aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Citeste si:
   Gogosari murati (varianta caliti cu ardei capia)


Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/gogosari-murati-varianta-opariti-id124

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Salata Caprese


Pe cat de gustoasa, pe atat de racoritoare si potrivita in zilele toride. Se serveste cu paine cojoasa, rumena sau cu focaccia.


Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan


Se servesc la platou de branzeturi, cu masline si cu capere.


Concurs ChocoBanner


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 330 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioada 5 - 31 ianuarie 2011.


Sympathique (Reteta mujdei)


Frumusetea acestui mujdei, sta in aromele usturoiului, ardeiului si patrunjelului care se succed, nu vin toate odata. In plus, castravetele este racoarea imediata dupa o bucatica de usturoi mai maricica. Secretul e sa-l faci atunci. Sa nu-l lasi sa odihneasca, ca se itrepatrund gusturile si aromele.


Mocka, Sclifo si Cordette - Revederea


Piateta centrala. Cordette indreptandu-se spre decapotata, pleoscaind darnic-larg tuturor niste ciunga. De dreapata intepenita spre lateral, de cotul in unghi de noua zeci si cu laba fleoshcaind aerul cu relaxarea ce ti-o da doar stabilitatea financiara, ii atarna o "gentuta" ce aduce cu o naveta de bere...


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*