Focaccia

500 gr faina,
aprox 200 - 250 ml apa incalzita (nu fiarta),
20 gr drojdie,
1 lingurita zahar,
1 lingurita sare fina,
oregano,
sare grunjoasa,
1/2 capatana de usturoi,
50 ml ulei de masline.


Reteta de focaccia este un preparat din bucataria italiana ce se bazeaza pe reteta de blat de pizza. In principiu este o foaie de pizza care unsa cu ulei de masline in care  s-a pus la macerat usturoi pisat cu oregano, se serveste la salate sau la diferite alte preparate. De data asta nu am facut reteta cu usturoi macerat in ulei dar o sa va tot aici cum sunt ambele variante, diferenta fiind intr-o singura mica operatie.

Cotrobaim dupa un vas incapator incercand sa nu facem prea mult zgomot. Alegem unul. Cernem faina in el si ii sapam crater in mijloc. In crater turnam drojdia diluata in 100 ml apa calduta, impreuna cu sarea fina si cu zaharul. Tragand putina faina in drojdie si amestecand pana iese o smantana groasa, obtinem maiaua. Lasam sa guste farmecul lenii.


Participa in perioada 1 - 28 decembrie 2010 cu cel putin o reteta detaliata insotita de fotografii, la concursul ChocoBanner si ai sansa sa castigi un spatiu de banner cu dimensiunea 336 x 280 px, pe siteul www.mujdei.ro, pentru perioda 5 - 31 ianuarie 2011. Retetele insotite de fotografii trebuiesc trimise pe adresa mujdeiro@gmail.com .

Ne ocupam de usturoi.
Daca facem varianta cu usturoiul macerat, il tocam marunt, il punem intr-o cana impreuna cu jumatate de lingurita de oregano si cu uleiul de masline si amestecam vartos cu lingurita, macerat ce il vom folosi la final, dupa ce scoatem foaia de focaccia din tava si dupa ce o portionam, ungand cu pensula fiecare bucata.
In varianta ce-am facut-o eu acum, in timpul scurt de lene in care faina se lasa inundata de drojdie pentru a forma maiaua, am tocat usturoiul julienne, feliute. Pe urma am presarat faina-n tava si am imprastiat feliutele de usturoi.

Acum, in reteta adoptata de mine, eu am pus oregano peste maia si am inceput sa amestec restul de faina. Adaugand apa calduta cate un pic si framantand, se obtine coca. M-am oprit din pus apa si din framantat cand coca a devenit usor maleabila si cand nu s-a mai lipit de mana. Am portionat in doua si am intins pe masa cu sucitorul foaie subtire, sub jumatate de cm. Am pus foaia in tava peste usturoi si am dat gauri de respiratie cu furculita, sa nu se umfle, sa nu faca burti. Am uns foaia cu pensula inmuiata din belsug in uleiul de masline amestecat cu apa in parti egale. Am presarat sare grunjoasa si am bagat in cuptorul preancalzit. Dupa 15 minute se scoate se portioneaza.

"Merge uns" cu salata caprese si nu numai. Pe mine nu ma deranjeaza sa servesc focaccia in loc de floricele sau chipsuri cand urmaresc un film ori cand am chef de o gustare. Mujdei.ro va doreste retete calde si aromate preparate dupa aceasta carte de bucate. Discratite placute!



Link permanent:http://www.mujdei.ro/carte-de-bucate/focaccia-id110

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Reteta Ciorba de pui cu zarzvat, taitei si galuste de orez


Ciorba de pui cu zarzavat si galuste de orez e un preparat gastronomic dupa tehnici Taipanice inchipuite intr-o carte de bucate nemaivazuta!


Sandwich cald cu branzeturi si usturoi


Sandwich-urile calde cu branzeturi si usturoi se prepara rapid si simplu iar rezultatul e la fel de aratos pe cat e de savuros. Gustul este mai implinit daca le preparam la gratar de lemne si/sau carbune.


Aparenta disparitie a unui tort


La Cluj, Adrian Hadean si Anda Calinici si-au lasat imaginatia gustativa si estetica sa prinda forma unui tort, care sa joace sah cu papilele populatiei autohtone.


Reteta Mujdei popular


un mujdei popular, clasic: dintr-o capatana de usturoi si niste sare grunjoasa, trase-n piulita pana la starea de pasta


Capere


Bobocii nedeschisi ai acesteia se folosesc la prepararea sosurilor si marinatelor asociate mai ales la preparatele din peste


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*