Istoria berii (ii) Primele atestari despre bere

Nu, prima atestare nu e scrisa in germana sau ceha. Caci atunci ca si acum, chinezii erau in stare sa produca orice. Copiind sau nu reteta berii originala, chinezii cei multi ne lasa documente inca de acum 5000 de ani despre producatorul de bere "Kui". Berea produsa de acesta se numea tot "Kui" si astfel il avem si pe taticul-taticilor-brandurilor. Prin deductie putem presupune ca noi romanii, dupa mii de ani de consum, prin sclipirea mintii ce ne caracterizeaza la fel de mult ca si sclipirea ochilor, am scos zicala daramator de batraneasca "cui pe cui se scoate".

Cei din Mesopotamia s-au chinuit zdravan sa ne transmita referiri depre bere, tocmai de acum 4000 de ani. Astfel, pe tablitele de argila gasite, ni se spune ca profesia de berar era de mare angajament si ca ei isi luasera deja masuri pentru a tine in frau furtul de bere si evaziunea fiscala - conducatorii berariilor erau femei! ...Pe tablitele de argila nu se specifica daca acestea au fost inventate din intamplare la vreun festival de bere local sau daca s-a inventat in cercetare. Ne-au transmis si ei doar ce era mai important, adica despre bere si femei, na.

Ce-au mai considerat babylonienii important de transmis? Pai, ca nu orice femeie putea sa devina berar ci doar preotesele, ca zeitele Siris si Nimkasi au pus-o de primul patronat al berii, tragand spuza pe carca lor prin berile ce le erau inchinate si consumate numai intre peretii templelor la petreceri inspumate, denumite ceremonii.

Intr-o dimineata de trista amintire, cam prin 2100 î.Hr. mana dreapta si pamanteana a celor doua zeite "Hammuabi, Kiiiiiiiiiing oooof Baaa-bylooo-niaaaaa"... se trezeste cu fata la cearsaf si inainte de a face public un complex cod de legi, baga repede din condei si codurile referitoare la vanzarea si consumul de bere. ...Cica erau facute pentru protectia consumatorului si ca pe carciumarii care puneau prea multa spuma ii inneca. Tot in bere, ca era.

Si ca sa intorc cutitul in rana, va mai spun ca atunci se gaseau mai multe tipuri de bere decat pe o terasa de cartier din zilele noastre. Martor este o tablita de argila ce se afla acum la Muzeul Metropolitan din New York pe care sunt inscrise urmatoarele beri ce le produceau: bere blonda, bere neagra, bere rosie, bere cu cap, bere fara cap si un fel de bere fara alcool, berea indoita de trei ori.



Citeste si:
   Istoria berii (i) Ca pe apa
   Bere blonda
   Pardon, asta seara nu ne pupam! (aproape mujdei)
   Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)
   Malaiu din hreclama si behrea ce-am beut-o-n camp


Link permanent:http://www.mujdei.ro/bere/istoria-berii-ii-primele-atestari-despre-bere-id83

EDITORIALE

Articole apropiate
pregatitului si gatitului
preparatelor culinare dar
si povesti in stil pamflet
pe teme cotidiene
ori cancan.

MENIUL ZILEI

Meniul zilei recomandat de
mujdei.ro sau de bucatari
amatori asemenea noua
sau de bucatari consacrati
ce stiu sa monteze
tablouri cu retete culinare.

DESERTURI

De la deserturile copilariei,
pregatite de mamici
si bunici, pana la retete
fastuoase, toate desenand
un curcubeu de arome dulci
si parfumuri pastelate.

CAFEA

Retete cafea pentru
vorbaretii de dupa amiaza
si retete pentru cafegii
amatori de stacane,
potrivite pentru diminetile
somnoroase.

COCKTAILS

Retete & mixuri de bauturi
alcoolice si nonalcoolice
fructate cu sucuri, ce seduc
cuburi de gheata si pahare
glasate pentru a fi decorate
de buze senzuale.

BUCATARIE
DE CAMPING

Preparate culinare
specifice iesirii in aer
liber la sfarsit
de saptamana
sau in concediu.

CARTE DE BUCATE

Carte de bucate cu
retete culinare pentru
preparate traditionale
si internationale.
Sa gatim relaxat.
Discratite placute!

PARDON, ASTA SEARA
NU NE PUPAM

Povesti in parfum de mujdei,
de mujdei crema ori macar
de usturoi, mai mult
sau mai putin betivnice si
uneori in culori roz-carnale.

VINURI

Caracteristici de gust,
culoare, buchet ale
soiurilor de vin,
si recomandari
de asociere cu
preparate culinare.

BERE

Articole despre bere,
despre tipuri de bere
cu alcool si fara alcool.
Istoria berii
de la primele atestari.

CONDIMENTE

Descrieri ale condimentelor
ca moduri de utilizare, gus-
turi, arome si recomandari
de potrivire cu alte ingredi-
ente, totul pentru reusita
unor preparate delicioase.

TUNNING BUCATARII

Recomandari pentru
amenajarea
si accesorizarea
bucatariilor pentru
un rezultat ergonomic,
util si estetic modern.

CAUTARE | CONTACT | MEDIA KIT


RECOMANDARILE MUJDEI.RO



Gogosari murati (varianta opariti)


Cand borcanele sunt pline cu viitorii gogosari murati, sub gatul borcanului "construim un stavilar" din crengute si frunze de visin, crengutele trebuind sa fie de lungime egala cu diametrul borcanului. Mujdei.ro va ureaza mese sarbatoresti imbelsugate si pline de savoare, pregatite dupa retetele culinare din aceasta carte de bucate. Discratite placute!


Reteta Placinta cu piept de pui, ciuperci si cascaval


in prejurul placintei pictam frantuzeste cu ajutorul unei linguri, din poignet, dare subtiri de sos din ulei de masline in care am tinut fisii subtiri de ardei iute si condimente mediteraneene


Mici personaje bulevardiere - Sclifo, detalii


Dimensiunile minione si dotarile o recomanda ca accesoriu pentru nisa urbana de lux. Cotiera sub care mai mereu se regasesc posetute mici, roz, cu pietricele Swarowski, rujuri facute din caini de rasa scumpi sau din veverite, o fac greu accesibila.


Mujdei fara nume, fara nume, fara numeeeee!... (reteta mujdei)


O reteta de mujdei de usturoi cu seminte de mustar macerate in bere neagra! O merge? Cu peste!


Reteta Clatite mozaic cu ardei gras si parmezan


Se servesc la platou de branzeturi, cu masline si cu capere.


*
Design cooked
& content spiced
from
Beluga Malossol's
ovens.
All rights reserved.
*
Coal forge by
IT Exchange
*